Zpět na: bestMusic.cz » Články » Produkujeme Hip Hop music – základní výbava

Článek - Produkujeme Hip Hop music – základní výbava

Článek

Produkujeme Hip Hop music – základní výbava

Myslíte si, že dneska může dělat rap music každý? No, asi ano, ale stejně jako v osmdesátých letech platí, že úspěšní jsou pouze ti, kteří mají nejen vybroušený jazyk, ale také to správné hudební cítění a schopnost vycítit aktuální náladu ve společnosti. To Vás nenaučíme, nicméně se zbytkem, tj. jak na produkční řetězec do Vaše pokoje, zkušebny nebo studia, Vám už poradit dovedeme. Samozřejmě nás neberte za slovo, protože vybavení, které se Vám pokusíme popsat, představuje základní způsob jak k rap music přistupovat, přičemž možností je dnes mnoho...

Vezměme to paradoxně z druhého konce, tedy od rappera nebo chcete li od MC samotného. Základem všeho, krom dobré slovní dikce a citu pro rytmus, je kvalitní a dobrý mikrofon. Obvykle Vám sice zvukaři v klubu, kde chcete své umění prezentovat, nějaký zajistí, ale ne vždy je to ono a navíc nic se nevyrovná pocitu mít vlastní mikrák, u kterého nejen máte „vychytanou citlivost“, ale hlavně máte jistotu, že se s ním v klubu standardně nehoblují parkety, nebo se každý druhý večer nekoupe v pivu. Z klasických modelů Vám nejlépe poslouží Shure SM58, snad nejuniverzálnější mikrofon na planetě, no a těm, kdo chtějí něco extra, můžeme doporučit AKG D7s nebo Lewitt MTP 840 DM, pokud hodláte k Vašemu rapu přidat i beatbox.

Mikrofon bychom měli, a teď ještě něco málo k základu z čeho pojede beat a hudební linka. Zde velmi záleží na skutečnosti, jestli hrajete s DJem, nebo sami. Pokud hrajete s DJem, tak máte po starostech, protože by základní výbavu měl zajistit on, nicméně pokud tyto záležitosti řešíte spolu, nebo je pouštění podkresů na Vás, je třeba se u tohoto tématu na chvíli zastavit. U reprodukce hudby je možné počítat v zásadě s dvěma způsoby fungování, a sice pouštění hudby klasicky z gramofonů a přes počítač nebo jiný přehrávač. Klasičtí krotitelé gramofonů jedou pořád z Technicsů, které se již bohužel dnes nevyrábí, nicméně gramce značek Reloop a Stanton odvedou také kus pořádné práce. Následně už Vám stačí zvolit mixážní pult s dostatečným počtem vstupů, ať můžete případně připojovat další prvky do Vašeho řetězce, no a hurá do studia, zkušebny nebo rovnou na pódium. U mixáků ještě zvažte potřebu efektové jednotky. Mixážní pulty s vestavěnými efekty totiž bývají dražší a kolikrát zjistíte, že procesor navíc vlastně ani nepotřebujete, obzvlášť pokud používáte efektové procesory externí, jako např. Boss VE50 nebo Korg Kaosspad.

Alternativou je samozřejmě pouštění hudby z počítače, což má základní výhodu, že můžete velmi jednoduše pracovat s původním složeným materiálem bez nutnosti jeho umístění na nosiče či do sekvencérů. U hudby z počítače je důležitá hlavně slušná zvuková karta (ne, ta co máte zabudovanou v notebooku, to není) jako Native Instruments Komplete Audio 6, která obsahuje dobré převodníky a oplývá výstupy jack, XLR a cinch, kvůli snadnému zapojení do mixážního pultu. Zvukovou kartu je možné samozřejmě připojit rovnou do hlavního zvuku bez pultu, ale kvůli kontrole hlasitosti a často šikovným korekcím, či všeobecnému pohodlí určitě doporučíme mixážní pult ve Vašem řetězci zachovat. Mamutí díl práce a vlastně její hlavní část pak odvede šikovný software jako balíček produkčních nástrojů Ableton Live, který obsahuje vše, co potřebujete k natočení kvalitní nahrávky i k přípravě snadno ovladatelného živého setu.

V dnešní době se krom těchto dvou řešení běžně setkáte i s kombinací obojího v podobě systému Serato Scratch, který spojuje vlastnosti gramofonů a počítačového softwaru, takže můžete pomocí scratchování a dalších technik hraní na gramofony, upravovat jakékoliv zvuky z Vašeho počítače. Odpadne Vám kolikrát obtížné a zdlouhavé shánění konkrétních desek, se kterými jsou často spojené nemalé investice, nicméně rapoví puristé Vám pochopitelně řeknou, že i to je součást kreativního procesu. Záleží čistě na Vás, jak se k této záležitosti postavíte, ale ve finále jde stejně hlavně o to, co jde ven z beden, než o to, co a jak se děje na pódiu. Nakonec můžete popřemýšlet i o obalech na Vaše hudební periferie a klasické muzikantské spotřební výbavě, jako jsou prodlužovačky s ochranou proti přepětí i podpětí, náhradních kabely, DI Boxy, redukce a tak podobně. Ano, těmito věcmi by měl, stejně jako kvalitním mikrofonem disponovat zvukař, nicméně ne vždy tomu tak je a řešit chybějící kabel hodinu před vystoupením není nikdy nic příjemného.

 

Zkrátka nejlépe uděláte, když se ve volnějším jarním víkendu vydáte do prodejny obchodu kytary.cz v Praze nebo Brně, a tam si bez problému sestavíte svůj produkční set podle sebe a samozřejmě i dle aktuálních novinek. Věci znalý personál Vám určitě rád pomůže vybrat dle Vaší peněženky i Vašich preferencí. Takže nebojte se vystoupit z řady a pojďte se na letošní koncertní sezónu pořádně vybavit, ať to můžete konečně rozjet pěkně zostra.

[Lukáš Voráček, 2015-04-08 10:25:19]

Tvoje hodnocení:

  • (0%)

Nikdo ještě nenapsal komentář, zaregistruj se a přidej ho jako první.

 
TOPLIST.cz