Zpět na: bestMusic.cz » Články » THE OFFSPRING rozpumpují Rock For People

Článek - THE OFFSPRING rozpumpují Rock For People

Článek

 THE OFFSPRING rozpumpují Rock For People

Americká punková parta The Offspring dnes ráno definitivně potvrdila svou účast na letošním ročníku Rock for People – jednom z nejvýznamnějších českých festivalů, který se letos koná na letišti v Hradci Králové od 3. do 5. července.

The Offspring se tak stali po britských Kaiser Chiefs dalším velkým lákadlem letošního ročníku. Zatím však ještě není jasně stanoveno, na který z festivalových dní vystoupení Offspring připadne.

Američtí punkeři, kteří se řadí s více než 32 milióny prodaných desek mezi nejúspěšnější interprety tohoto žánru, se dali dohromady v roce 1984 pod názvem Manic Subsidal. Jejich hudební začátky byly vpravdě punkové. Ani jeden ze zakládajících členů, kterými byli Bryan „Dexter“ Holland a Greg Kriesel, nevlastnil žádný nástroj, natož aby na něj uměl hrát. Nicméně jim to nezabránilo v tom, aby založili kapelu po jediném dni zkoušení.

První vlastní skladby přišly prý už po půl roce a v roce 1987 natočila kapela už pod názvem The Offspring ve složení Dexter (kytara a zpěv), Greg Kriesel (basa), Kevin „Noodles“ Wasserman (kytara a doprovodné vokály) a James Lilja (bicí) první singl Blackball / I´ll Be Waiting. Ten vyšel na jejich vlastním labelu Black Label pojmenovaném podle oblíbené značky piva. Tehdy kapelu kvůli studiu medicíny opustil bubeník Lilja, kterého nahradil teprve šestnáctiletý Ron Welty.

Eponymní debut kapela nahrála v roce 1989 u malého labelu Nemesis a následně vyrazila na klubové turné. Během něj padli Offspring do oka Brettu Gurewitzovi, kytaristovi punkové ikony Bad Religion, který jim takřka okamžitě nabídl smlouvu se svým nově vznikajícím labelem Epitaph. Tam také vydali The Offspring v roce 1992 své druhé album Ignition, které se během dvou let stalo naprostou senzací a zajistilo kapele nehynoucí slávu a milionové prodeje.

Následující deska Smash dostala punk opět do popředí zájmu mladých, médií i nahrávacích společností a stala se nejlépe prodávaným titulem vyšlým na „nezávislém labelu“.

Po sáhodlouhém koncertním turné a třenicích s labelem Epitaph odešli Offspring k vydavatelství Columbia, kde jim v roce 1997 vyšla čtvrtá deska Ixnay On The Hombre. Punková vlna už ale nebyla tak mohutná, s čímž souvisely i nižší prodeje. To se však podařilo změnit další řadovce Americana (1998), které se prodalo okolo 13 miliónů kusů a z níž vzešel zřejmě největší hit kapely Pretty Fly For A White Guy.

Následující album Conspiracy Of One (2000) bylo poslední, které kapela nahrála v původní sestavě s Ronem Weltym za bicí sestavou. Ten kapelu opustil v roce 2003 a další desku Splinter (2003) tak The Offspring nahráli se studiovým bubeníkem Joshem Freesem, kterého na koncertních pódiích „zastupoval“ v průběhu let 2003 až 2007 Atom Wilard, jehož v loňském roce nahradil Pete Parada.

V současné době kapela, která má na kontě sedm studiovek a výběrové album (2005), pracuje na nové řadovce, která však zatím nemá ani název ani oficiální datum vydání. Nicméně je dost dobře možné, že právě na Rock for People si kapela ozkouší pár nových pecek naživo.

[Karel Pivoňka, 2008-04-20 23:07:34]

Tvoje hodnocení:

  • (80%)

Komentáře

KaPi
2.6.08 - 20:11
už jsem to dal do kupy :-)

Gigi
2.6.08 - 16:47
Rubrika Hip-Hop nebudeto pravé... :D

Vojtik
17.4.08 - 13:54
ha ha ha, zkouška

KaPi
14.4.08 - 23:52
Zkouška mikrofonu...

 
TOPLIST.cz